« Zpět

KDE BRÁT A NEKRÁST

| 1. dubna 2010 - 10:17 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Značka 2N se v telekomunikacích objevila poprvé v roce 1991. Od té doby vyrostla. Z tržeb okolo 160 milionů udělala za necelých dvacet let milionů více než sedm set a z vlastního vývoje se po roce 2000 rozhodla přeorientovat na export. Dnes vyváží do 110 zemí světa a v anketě Czech Top 100 jí patří šestatřicátá příčka.

FAKTORING
Banky přiškrcují úvěrové kohoutky. Alternativní financování čeká boom. Objem trhu znovu stoupne přes sto miliard korun.

Firma podle šéfa svého představenstva Miroslava Hofmana disponuje rezervami ve výši výsledku jednoho fiskálního roku a s financováním na rozdíl od řady jiných společností nemá problémy. Když však peníze potřebuje, obstarává si je mimo jiné pomocí takzvaného faktoringu, služby, která spočívá v odkupu pohledávek před dobou jejich splatnosti.
"Používáme to pro prodej některých větších zajištěných pohledávek za našimi zahraničními klienty," potvrzuje finanční ředitel Petr Štěpánek s tím, že jde o částky nad sto tisíc eur. U větších objemů se totiž jedná o relativně levný zdroj financování a navíc tím firmě nevzniká žádný závazek vůči bance. "I to, že nečerpáme bankovní ani jiné půjčky, je pro nás významnou konkurenční výhodou," dodává Štěpánek.
2N se řadí mezi firmy, jež bankovní úvěry nevyužívají nebo s nimi nemají problémy.
Z mnoha tuzemských podniků je ale slyšet stesky, že jim banky přiškrtily úvěrové kohoutky, odmítly půjčit, tvrdě zpřísnily podmínky či najednou rychle požadovaly zesplatnění půjčky. Jak vylepšit hotovost Kvůli menšímu objemu poskytnutých provozních a investičních úvěrů, ať už z důvodu nižší poptávky podniků nebo pečlivějšího výběru na straně bank, klesla letos v lednu zadluženost tuzemských podniků meziročně na 918 miliard korun, tedy o více než šestadevadesát miliard.
Ne všechny firmy ale zvládají fungovat bez "cizích" financí. Peníze proto musejí získat z alternativních zdrojů. Možností, kde se po nich poohlédnout, je několik: od finančního leasingu či leasbackových operací, při nichž firma odprodá část majetku a poté jej zpětně proleasuje, přes prodej investičního majetku až po již zmíněný faktoring. V posledním případě firma svou pohledávku za odběrateli postoupí příslušné společnosti, takzvanému faktorovi, čímž se vyhne dlouhému čekání na zaplacení. Peníze má k dispozici téměř hned. Z praktického hlediska jde o něco jako "překlenovací úvěr".
"Když službu využijeme a přeneseme zvýšené náklady na financování jinam, můžeme odběratelům nabídnout zajímavé platební podmínky. Třeba odklad platby o devadesát a více dní. A současně máme k dispozici okamžitě likviditu, takže není zatíženo naše cash-flow," vysvětluje finanční ředitel společnosti Ammann Czech Republic z Nového Města nad Metují Petr Kaláb. Jeho firma dodává stroje a systémy pro stavební průmysl a faktoring jí pomáhá s podporou prodeje jejích výrobků.
Poměrně často využívají tohoto penězovodu i v ČKD Group, především na zkrácení inkasa finančních prostředků, a tím i zlepšení cash-flow. "Objem se pohybuje v rozmezí dvaceti až osmdesáti procent z naší celkové úvěrové „angažovanosti“, a to v závislosti na konkrétních zakázkách," potvrzuje finanční ředitelka skupiny ČKD Soňa Vladařová.
Za Západem zaostáváme Obliba tohoto alternativního zdroje firemního financování roste, což potvrzuje i analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner. Ve srovnání se světem je však Česko téměř na začátku. Podíl faktoringových transakcí na hrubém domácím produktu je stále výrazně nižší než ve vyspělých západoevropských ekonomikách, pohybuje se jen na úrovni okolo tří procent. Ve Velké Británii či Itálii naproti tomu překračuje deset procent a ve většině ostatních zemí západní Evropy je vyšší než pět procent.
Po rekordním (co do objemu financovaných pohledávek) roce 2008 loni spolu s útlumem ekonomiky a poklesem tržeb firem došlo i ke snížení faktoringového trhu. Jak vyplývá z údajů Asociace factoringových společností, financovaly tyto firmy loni odkup pohledávek za 99,7 miliardy korun, což znamená meziroční propad zhruba o čtvrtinu.
Pocítila to i trojka tuzemského faktoringového trhu, společnost Transfinance, která byla zaměřena především na obory, jako jsou metalurgie, strojírenství či výroba skla a porcelánu, kde došlo k výrazným poklesům obratů. "V některých případech až na třicet procent předchozích let, a to byl důvod poklesu obratu v naší společnosti. Ale co se týče počtu klientů, ten se naopak zvýšil," říká šéfka firmy Jana Němečková. V současné době jejich služeb využívají zhruba tři stovky klientů.
Pomalu, ale jistě Budoucnosti se tak faktoringové firmy zřejmě bát nemusejí. "I když podíl na tržbách podniků není nijak závratný, počet firem, které s faktoringem mají zkušenost, a alespoň někdy ho využijí, roste," konstatuje Körner ze Svazu průmyslu a dopravy.
Už třetí kvartál loňského roku naznačil výrazné zmírnění poklesu trhu a právě letošek by měl být ve znamení faktoringového financování. "V roce 2010 by se naplno měl projevit potenciál, který má tato forma alternativního financování v dobách recese," tvrdí asociace.
A Jaroslav Melichar, generální ředitel NLB Factoringu, s tím souhlasí: "Letošek bude určitě zlomový, obraty začnou stoupat. Oživení ve světě nemůže minout tak otevřenou ekonomiku, jako je ta česká."
Firmy poskytující takovéto financování, které oslovil týdeník Ekonom, se v podstatě shodují, že zájem ze strany především menších a středních podniků se začal zvyšovat již loni koncem roku. "Při našich úvahách hraje významnou roli fakt, že banky stále nejsou příliš ochotné půjčovat. Očekáváme letos růst obratu, i když mírný," věří jednatel společnosti Coface Czech Factoring Petr Hájek.
Jindřich Horák z ČSOB Factoringu jeho slova doplňuje: "Zájem o tento produkt čekáme zejména u společností, které do svých bank předloží finanční výkazy za rok 2009 a jimž banky na jejich základě budou mít tendenci redukovat úvěrové limity."
V Komerční bance sice v prvních dvou měsících zaznamenali stagnaci, nicméně, jak říká ředitel Factoringu KB Milan Corjak, rozjednána je celá řada zajímavých obchodních příležitostí, které by mohly zvýšení produkce přinést. Prozatím je přitom v portfoliu KB Factoringu zhruba 460 stabilních a dlouhodobých klientů.
Ambiciózní cíl, růst okolo patnácti až dvaceti procent, pro letošek naplánovali ve společnosti Transfinance podobně jako v NLB Factoringu. Jeho ředitel Jaroslav Melichar odhaduje růst celého trhu na úrovni deseti procent na 110 až 115 miliard korun. Boj o splátky Lubomír Civín, který stojí v čele konkurenčního Factoringu České spořitelny a je členem představenstva asociace, sice nevěří, že letos půjde o rekordní rok, přiznává ale, že v mnoha zemích se skutečně dostavil rychlejší růst obratů zapříčiněný tím, že podniky takto nahrazovaly bankovní financování.
O vyšší poptávce hovoří i některé firmy. Kromě tradičního důvodu v nižší dostupnosti bankovních úvěrů to podle Petra Kalába z Ammannu souvisí i s citlivějším vnímáním rizika platební neschopnosti v odběratelských vztazích a zvýšení důrazu na zajištění pohledávek.
Na tom se shodne i s Oldřichem Körnerem ze Svazu průmyslu, podle něhož by se budoucnost tohoto nástroje měla slibně rozvíjet i proto, že v době recese se platební morálka zhoršuje a lhůty, ve kterých firmy platí své závazky, se prodlužují. "Dodavatelé se tak snaží dostat ke svým penězům dříve a nabízejí pohledávky odběratelů faktorovi," dodává Körner.
Tyto důvody vedly k využití faktoringu například společnost Phoenix-Zeppelin, která dodává stavební a zemní stroje či manipulační techniku. "Jednak jsme chtěli snížit naši závislost na bankovním financování a leasingu, ale také nám to pomáhá zvýšit tlak na odběratele a optimalizovat finanční ukazatele firmy," přiznává finanční ředitel Pavel Boš.
Podobně jsou na tom i v ČKD Group. Podle tamní finanční ředitelky Soni Vladařové se dá očekávat, že firmy budou této možnosti využívat čím dál tím častěji, neboť doby splatnosti, jež požadují po svých zákaznících, se v důsledku tvrdého konkurenčního boje neustále prodlužují. "Aby podniky zakázku vůbec získaly, musejí leckdy přistoupit na tvrdé podmínky, co se týče splatnosti. Proto musejí být již dopředu připraveny pohledávky financovat vlastní cestou, a to obvykle formou bankovních úvěrů. Druhou stranou mince jsou narůstající náklady financování, které nepříjemně užírají dnes již tak stlačené ziskové marže ze zakázek," říká.
Vyhrají náklady?
Přesto ne každý je v Česku ze zatím nepříliš známého nástroje nadšen. Třeba šéf Strojmetalu Kamenice Miroslav Jelínek říká, že podnik má s bankou vynikající spolupráci, takže problém včas projednat a obdržet zdroje pro úvěrování svých investic neregistruje. "Vždy jsme méně rozdělovali a více vytvářeli vlastní zdroje pro financování investic. Nežili jsme na dluh – tedy z leasingů a úvěrů –, ale vždy jsme minimálně z padesáti procent používali vlastní zdroje," komentuje situaci firmy.
Je to navíc i otázka peněz. "Nemá to pro nás smysl a navíc je to i drahá služba. Možná se to hodí pro veliké investiční celky s velkou marží a velmi spolehlivým zákazníkům," myslí si Ondřej Žižka, ředitel výrobce datových nosičů Fermata.
Právě nákladnost je jedním z hlavních důvodů, proč se někteří podnikatelé faktoringu brání. "Každý musí dobře zvážit, zda se mu vyplatí. Je to nákladnější způsob financování, ale zase nabízí více služeb proti běžnému úvěru," zvažuje pro a proti ředitel kovovýrobce Emcon Technologies Roman Budík. Jeho firma patří k těm, které se rozhodly obejít bez tohoto nástroje.
Faktoři podobné soudy odmítají, i když uznávají, že služba je ve srovnání s krátkodobým úvěrem vnímána jako dražší produkt. "Jenže to úplně ignoruje fakt, že faktoring poskytuje klientovi kromě financí v době krize důležité a dost nákladné služby, jako pojistné, správu a vymáhání pohledávek, sledování kredibility odběratelů. To se samozřejmě odráží jak v nákladech faktora, tak v ceně poskytovaných služeb," reaguje Civín.
Náklady, které klient vynaloží na využití faktoringových služeb, se skládají z poplatku a úroku. Poplatek se stanoví procentem z hodnoty pohledávky a obvykle se pohybuje do 1,5 procenta, úrok se pohybuje na úrovni běžných sazeb účtovaných bankami u kontokorentních úvěrů.
Stydí se za financování U telekomunikační firmy 2N představuje poměr faktoringu na obratu firmy jen dvě procenta. Může to být i kvůli jeho administrativní náročnosti. Jedná se o dodatky ke smlouvám, informování dlužníka, řešení komplikovanějších případů, vzájemné odsouhlasení, reporting. "Když zahrneme tyto „skryté“ náklady do ceny, už tak krásně nevychází," říká šéf financí 2N Štěpánek.
Lubomír Civín z asociace ale "svou" službu brání: "Řada bonitnějších klientů již odhalila výhody faktoringu, zejména jeho rychlost, pružnost, schopnost poskytnout vyšší finanční limity, větší rozsah a kvalitu doprovodných služeb, a je ochotna za tyto služby zaplatit i cenu, která je ve srovnání s klasickým úvěrem samozřejmě vyšší."
Šéf Factoringu KB Milan Corjak navíc dodává, že někteří klienti se stále ještě "neodvažují přiznat" odběratelům, že se financují právě jejich prostřednictvím. Může za to zřejmě i krátká historie tohoto produktu v Česku.
"Některé společnosti, které zvažují spolupráci s námi, se obávají negativních reakcí odběratelů. Faktura s cesní klauzulí (informace ve faktuře o postoupení pohledávky a směrování platby odběratele na účet faktoringové společnosti – pozn. red.) a s číslem účtu faktora je na jedné straně pro odběratele silnou motivací k včasné platbě, na druhé straně bývá chybně interpretována jako doklad finanční nestability dodavatele," přidává svou zkušenost Petr Hájek z Coface.
To přiznává i Pavel Boš, finanční ředitel Phoenix-Zeppelin, i když zároveň konstatuje, že z věcného hlediska není k tomuto negativnímu postoji žádný důvod. "I mezi našimi zákazníky najdeme takové, jejichž faktury pomocí faktoringu financovat nemůžeme, protože bychom tím mohli ohrozit naše obchodní vztahy," připouští.
V takovém případě však už zbývá jen jedna možnost, kam se pro peníze vydat. "Domnívám se, že naroste způsob investování pomocí nákupu akcií a prodejem akcií. Tedy získáním kapitálu na burze cenných papírů," uzavírá Miroslav Jelínek ze Strojmetalu Kamenice. A pak se burzo těš!
***
Co je faktoring Finanční služba spočívající v odkupu pohledávek před dobou jejich splatnosti. Dodavatelé postupují na faktoringovou firmu své pohledávky za odběrateli. Cílem je, aby dodavatel nebyl odkázán na dlouhé doby splatnosti a mohl penězi ihned disponovat. Náklady se skládají z poplatku (obvykle do 1,5 % z hodnoty pohledávky) a úroku (na úrovni běžných sazeb u kontokorentu).
Jak dostat peníze do firmy
PROVOZNÍ ÚVĚR k zajištění není obvykle nutná nemovitost flexibilní čerpání, je možné sjednat více úvěrů pro jednotlivé provozní potřeby nižší náklady, jednodušší administrativa individuální splátkový kalendář jednání v bance bývají delší, komplikovanější je-li úvěr běžnou součástí finanční politiky podniku, může to ohrozit jeho další existenci je hůře dosažitelný INVESTIČNÍ ÚVĚR individuální splátkový kalendář (delší než rok) s individuální úrokovou sazbou výše čerpání vychází z potřeb klienta nižší cena některé banky nabízejí jen podnikatelům či firmám s minimální historií dva roky maximální výše omezena bonitou klienta, výší investice a způsobem zajištění k zajištění slouží nemovitost či směnka FAKTORING získání prostředků bez zajištění vyžadovaného bankami okamžité posouzení žádosti a možnost uzavření smlouvy snížení administrativy a agendy pohledávek převzetí profesionální správy pohledávek a jejich inkasa faktoringovou společností vyšší náklady než u úvěrů většina faktorů trvá na minimální délce smluvního vztahu a výpovědní lhůtě (minimální délka smluvního vztahu bývá dvanáct měsíců) stanoveny limity pro sumu odkupovaných pohledávek obvykle pro jednotlivé odběratele nutnost oznámit odběrateli postoupení pohledávky LEASING může být rychlejší než sjednání úvěru předmět leasingu může v průběhu splácení vydělávat na pokrytí své pořizovací ceny možné sjednat nepravidelné splátky daňové výhody ve splátkách se platí i úrok (vyjde dráž) předmět není majetkem společnosti některá práva jsou přenesena na nájemce, takže není poskytnuta náhrada od pojišťovny LEASBACK (zpětný leasing) umožňuje zpětně odkoupit věc, která je již v majetku firmy podobné výhody a nevýhody jako u leasingu náklady se odvíjejí od řady faktorů, nejdůležitější je úroková sazba (většinou se využívá vyšší koeficient než u nových předmětů)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.