« Zpět

Harrachovu hrozí exekuce. Soud řekl, že musí zaplatit 100 milionů

| 25. března 2010 - 10:50 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

Krkonošské lyžařské středisko Harrachov se včerejškem zřejmě stalo jednou z nejzadluženějších obcí v Česku. A s velkou pravděpodobností skončí v exekuci. Bude tak následovat sousední Rokytnici, kterou podobný osud potkal před osmi lety a v nucených dražbách musela rozprodat prakticky veškerý majetek. Vrchní soud v Praze totiž včera rozhodl, že Harrachov musí zaplatit včetně úroků téměř sto milionů korun za úvěr, který převzal v roce 1993, když na něj tehdejší státní podnik Crystalex převedl tři rozestavěné bytové domy.

Hospodaření obcí
Původní sedmnáctimilionový dluh se vyšplhal na pětinásobek. Město bude asi muset rozprodat majetek.

A to včetně uvedeného úvěru u později zkrachovalé Agrobanky.
Jenže zatímco domy obec převzala a dokončila, k sedmnáctimilionovému úvěru se přestala znát.
„Je to názor soudu, my jsme přesvědčeni, že obec ten úvěr nikdy nepřevzala,“ říká starosta Tomáš Ploc.
Půl milionu na obyvatele Přesvědčení mu ale není nic platné. Proti rozhodnutí soudu není odvolání možné a pro malou horskou obec s necelými sedmnácti sty obyvatel je to smrtící. Celkový dluh je totiž dvakrát větší než roční rozpočet obce – na hlavu jde o půl milionu korun.
Jen úroky z uvedené částky za tu dobu naskákaly na 72 milionů korun. „Bude asi muset být rozprodej majetku,“ připouští starosta Ploc. „Ale zatím předbíháte, ještě se poradíme s právníky,“ dodává a víc situaci nechce komentovat.
Harrachov se u soudu hájil tím, že šlo pouze o bezúplatný převod nemovitostí. A poukazoval na to, že převedený úvěr vůbec nesouvisel s výstavbou uvedených domů – byl to zbytek provozního úvěru skláren Crystalex.
Podle soudce Ladislava Derky ale obec o dluhu od počátku věděla.
Hledali cesty, jak neplatit „O tom, že se stává dlužníkem, obec věděla a v tomto duchu komunikovala i s bankou. A zřejmě pod tlakem toho, že splatit dluh je tíživé, začala hledat cesty, jak se toho dluhu zbavit,“ uvedl v odůvodnění rozsudku Derka.
A to, že úvěr nesloužil k výstavbě uvedených domů, podle něj není rozhodující.
„Úvěr byl součástí privatizačního projektu a byl přesně identifikován v zápise o předávání majetku,“ dodal soudce a poukázal na to, že úvěr odpovídá i hodnotě předávaných budov.
Město z úvěru nezaplatilo ani korunu, a tak jej Agrobanka již v roce 1994 zažalovala. Po jejím krachu pak pohledávku odkoupila firma J. F. World Brokers.
Soudy se táhly 15 let. Harrachov zpočátku vyhrával – Krajský soud v Hradci Králové totiž dvakrát žalobu na něj zamítl, ale Vrchní soud případ vždy vrátil k novému projednání.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.