« Zpět

„Banky nám nepůjčí“

| 14. prosince 2009 - 11:17 | Zprávy | Podnikatelské úvěry

S nepořízenou odchází z bank řada starostů malých obcí. Banky jim nechtějí půjčit peníze na různé investiční akce. Vesnice nemají žádné lukrativní pozemky či budovy, kterými by mohly ručit. Starosta Modré Miroslav Kovářík vyrazil do banky s optimismem. Obec udržuje vyrovnaný rozpočet, nepatří k rostoucímu počtu sídel, která se výrazně zadlužují, a díky unikátnímu archeoskanzenu ji vyhledávají turisté z Česka i zahraničí. Chtěl půjčit na jeden z rozvojových projektů.

Malé obce nemají majetek, kterým by ručily. Banky jim proto nechtějí dát úvěr

„Pobočka konstatovala, že je vše v pořádku a poskytnutí úvěru nic nebrání. Od té doby - už čtyři měsíce -leží žádost na ústředí. Je to pro nás znamení, že coby klient nejsme pro banku atraktivní,“ míní starosta.
Stejnou zkušenost popsal také starosta Suché Lozi Petr Gazdík. Obec usilovala postupně u tří bank o úvěr ve výši 400 tisíc korun s dvouměsíční splatností. „Kvůli této částce nám detailně prokleply celou ekonomiku,“ poznamenal starosta Petr Gazdík. Přes účet obce přitom proteče ročně patnáct milionů korun.
Banky v době ekonomické krize při rozhodování o úvěrech pro obce a menší města přitvrzují. Nadále však tvrdí, že samosprávy patří na rozdíl od firem či jednotlivců mezi spolehlivé klienty.
Opatrnosti bank se nedivím, říká finanční analytik „Pokud má obec dobře nastavený rozpočet, jasnou strukturu financování projektu a zadávací dokumentace k veřejné zakázce na úvěr odpovídá obecným bankovním standardům, neměly by mít obce problém úvěr v České spořitelně získat,“ uvedla Klára Pačesová z České spořitelny. Její tvrzení považují v Uherském Hradišti doslova za výsměch. Radnice jednala s touto bankou o úvěr na akvapark a po řadě měsíců jednání ztroskotala.
„Banka nabízela plovoucí úvěrovou sazbu, my trvali na fixní. Jako záruku jsme jí navíc měli převést správu cenných papírů města,“ uvedl starosta Hradiště Libor Karásek.
Zda se podaří městu u některé banky opakovaně uspět nebo Hradiště kvůli financování výstavby vodního centra za čtvrt miliardy korun nakonec prodá své cenné papíry, prozatím nikdo netuší.
Analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora se opatrnosti bank nediví. „Počet špatných úvěrů nadále roste. Navíc upadá kredit států a vlád, tak proč by měly banky věřit malým obcím, které často obracejí každou korunu,“ říká Pikora. Obce bankám navíc nemohou nabídnout za úvěry atraktivní zástavu. „Škola, obecní úřad, hřiště, co s tím? Banku zajímají lukrativní stavební parcely, byty, kanceláře,“ upozorňuje Pikora.
Situace se podle něj zlepší v průběhu příštího roku. „Je logické, že banky nemohou dál sedět na penězích a čekat,“ dodal finanční analytik Pikora.
Ekonomická krize, neochota bank poskytnout úvěry a průtahy s přílivemstátních a evropských dotací přinutily řadu malých radnic ve Zlínském kraji přehodnotit plánované investice.
Obce navíc zklamalo schválení státního rozpočtu, ze kterého vypadl návrh zaručující obcím a městům na každého jejich občana částku 517 korun.
Například Suchá Loz tím přišla o nezanedbatelných 568 tisíc korun. „Musíme zapomenout na projekt využití minerální vody Slatina, novou infrastrukturu v Nové ulici pro třicet stavebních míst, zvýšení kapacity vodovodů a druhou etapu rozšíření veřejné zeleně v obci. Budeme muset také omezit různé kulturní akce,“ vypočítal starosta Petr Gazdík.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.