« Zpět

Penzijní fond vybírejte dle výnosů

| 17. září 2008 - 10:58 | Zprávy | Penzijní spoření

Kromě výnosnosti fondů je důležité sledovat i takzvané náklady příštích období. O výběru penzijního fondu mohou rozhodnout i nabízené slevy a zvýhodnění. Došli jste k závěru, že na státní důchod není spolehnutí, a chcete začít spořit na stáří na vlastní pěst?

Kromě výnosnosti fondů je důležité sledovat i takzvané náklady příštích období. O výběru penzijního fondu mohou rozhodnout i nabízené slevy a zvýhodnění.

Došli jste k závěru, že na státní důchod není spolehnutí, a chcete začít spořit na stáří na vlastní pěst? Penzijní připojištění pak bude pravděpodobně jednou ze složek možného investičního plánu. Před uzavřením smlouvy se musíte rozhodnout pro jeden z penzijních fondů, kterých je v tuto chvíli na trhu rovných deset.

Kritérií pro výběr fondu je několik. Především se podívejte na zhodnocení vkladů účastníků v minulých letech. Ne že by minulý výnos jakýmkoliv způsobem garantoval ten budoucí, ale nějaký obrázek si o hospodaření fondu uděláte. Dlouhodobě je výnosnost fondů dost podobná. Dá se ale říci, že od roku 1995 se nejvíce dařilo fondům pojišťoven Allianz, ČSOB Progres a Generali, jejichž průměrný roční výnos přesáhl 4,5 procenta. V další fázi je zajímavé porovnat, kam který fond svěřené prostředky investuje. V drtivé většině do dluhopisů. To platí pro všechny fondy bez rozdílu, ale pár procent naleznete i v akciích a podílových listech. Fondy mají legislativou svázané ruce a investují proto velmi opatrně, což je vzhledem k dlouhodobému trvání spoření velká škoda. Ze zákona mohou fondy do akcií a podílových listů zainvestovat maximálně 25 procent prostředků. Ve skutečnosti jich tam ale neuvidíte více než 15 procent, protože fondy se velmi bojí skončit po ročním hospodaření v minusu. V případě záporného zhodnocení fondu by majitelé museli ztrátu dorovnat ze svého. Tomu se samozřejmě chtějí vyhnout. Tuto situaci by mohla vyřešit legislativní změna.

Údaje o zhodnocení prostředků účastníků fondu a o alokaci investic ke druhému kvartálu letošního roku naleznete pro všechny fondy níže v tabulce. Zhodnocení za rok 2007 i rozložení investic je třeba vnímat v souvislosti se současnou neveselou situací na akciových i dluhopisových trzích.
Konečně můžete věnovat pozornost i velikosti fondu a bonusům nabízeným novým i stávajícím klientům. V tuto chvíli spoří nejvíc lidí s penzijním fondem České pojišťovny. Na druhém místě v počtu účastníků je fond České spořitelny. Co se ovšem týče vložených prostředků, na druhém místě figuruje penzijní fond AXA.

Zajímavé z hlediska výběru fondu mohou být i jednorázové bonusy a dlouhodobé benefity, které pojišťovny klientům nabízí. Nejčastěji se jedná o slevu na další pojistné produkty a věrnostní karty.

Co nabízí pojišťovny

Aegon: Dvouprocentní prémii ke zhodnocení (tedy tento rok 6,5 %) pro účastníky, jejichž příspěvky za první rok dosáhly cca 32 500 Kč.

Allianz: Bonus 2 % z převedených prostředků z předchozího PF. Pětiprocentní sleva na pojištění domu, domácnosti a odpovědnosti, desetiprocentní na povinné ručení.

AXA: Věrnostní AXA karta, služby domácí asistence za 49 tisíc Kč a bonus až 7500 Kč dle výše úspor.

Česká pojišťovna: Pro nové klienty do 39 let bonus za uzavření smlouvy 500 Kč. Kreditní Premia karta ČP: úspora 1-10 % z nákupu na penzijní připojištění.

Česká spořitelna: Zvýhodněné životní a úrazové pojištění. ČSOB: Sleva 5 % z pojistného; až 7 % sleva na zájezdy s Čedokem.

ING: Za smlouvu 1 GB USB disk; Věrnostní karta ING PF: 1 % z nákupu na účet penzijního připojištění.

Komerční banka: Karta PF KB systému SPHERE: slevy 5-30 % ve více než 6000 obchodech.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.