« Zpět

Druhý a třetí důchodový pilíř se značně liší

| 19. září 2011 - 10:00 | Zprávy | Penzijní spoření

Sněmovna minulý pátek schválila zavedení druhého důchodového pilíře (důchodového spoření) a změny v současném třetím důchodovém pilíři (dnes penzijní připojištění, nově doplňkové penzijní spoření). Účinnost v obou případech nastane od ledna 2013. Pro oba pilíře je společné jen to, že jde o dobrovolné spoření v soukromých fondech na důchod. 

Sněmovna minulý pátek schválila zavedení druhého důchodového pilíře (důchodového spoření) a změny v současném třetím důchodovém pilíři (dnes penzijní připojištění, nově doplňkové penzijní spoření). Účinnost v obou případech nastane od ledna 2013. Pro oba pilíře je společné jen to, že jde o dobrovolné spoření v soukromých fondech na důchod. Každý člověk bude moci vstoupit do jednoho či obou těchto pilířů nebo nemusí spořit v žádném z nich. Jinak se však liší téměř úplně ve všem. Hlavní rozdíl mezi oběma pilíři je v charakteru spoření.
Účastník ve druhém pilíři bude mít de facto jediný zdroj spoření. Vyvede se mu na jeho individuální účet v soukromém fondu každý měsíc tři procenta z jeho důchodového pojištění na úkor povinného státního systému (prvního pilíře). Sám ze svého bude muset do druhého pilíře spořit dvě procenta hrubé mzdy, částku bude srážet přímo zaměstnavatel. Celkem tedy bude měsíčně spořit pět procent z hrubé mzdy. Víc ani méně nemůže uložit.
Vyvedení části pojistného z povinného systému povede k tomu, že se účastníkovi ve druhém pilíři sníží až o 15 procent státní důchod (podle výše příjmů a délky spoření v tomto pilíři).
Stát ani zaměstnavatel mu nemohou v tomto pilíři poskytovat žádné příspěvky.
Účastník spoření ve třetím pilíři bude moci – stejně jako dosud – spořit libovolnou částku, kterou si určí ve smlouvě. Na výši jeho státního důchodu toto spoření nebude mít žádný vliv. Zaměstnavatel mu i nadále bude moci poskytovat příspěvek a zůstane zachována státní podpora a daňové úlevy.
A jaké jsou další významné rozdíly mezi oběma pilíři.
Kdo může vstoupit
DRUHÝ PILÍŘ: Jen člověk od 18 let a pouze do věku 35 let. Starší lidé budou mít tuto možnost jen do 30. června 2013. Kdo jednou vstoupí do důchodového spoření, už z něho nebude moci vystoupit. Respektive nemůže spoření ukončit před nárokem na penzi.
TŘETÍ PILÍŘ: Doplňkové penzijní spoření je otevřeno pro všechny zájemce starší 18 let. Vystoupit lze v zásadě kdykoli (blíže viz dále).
Státní podpora
DRUHÝ PILÍŘ: žádná.
TŘETÍ PILÍŘ: Státní příspěvek bude činit 90 až 230 korun při úložce 300 až 1000 korun měsíčně (dosud v tomto pilíři 50 až 150 korun při měsíční úložce 100 až 500 korun). Daňově půjde i nadále odečíst až 12 tisíc korun. Nyní je ale pro maximální odečet nutné naspořit ročně aspoň 18 000 Kč, nově 24 000 Kč.
Garance výnosu
DRUHÝ PILÍŘ: V žádném fondu druhého pilíře nebude garantován každoroční alespoň nezáporný výnos. Majetek účastníka se tedy může, budou-li nepříznivé podmínky na kapitálovém trhu, i snížit. Bude-li se fondu naopak dařit, výnos může být i vysoký.
TŘETÍ PILÍŘ: Ve stejné situaci budou klienti nových fondů i ve třetím pilíři.
Nezáporný výnos bude garantován pouze v tzv. transformovaném fondu. Jeho účastníky budou všichni dnešní klienti a dále ti, kteří do penzijního připojištění vstoupí do konce příštího roku.
Výnos účastníků trasformovaného fondu lze očekávat na úrovni dnešních penzijních fondů. Tento fond si totiž zachová konzervativní investiční strategii.
Investiční strategie
DRUHÝ PILÍŘ: Budou povinně vytvářeny čtyři druhy fondů – českých státních dluhopisů, konzervativní fond, vyvážený fond a dynamický fond.
TŘETÍ PILÍŘ: Kromě transformovaného fondu budou mít penzijní společnosti povinnost vytvořit jen konzervativní fond. Další fondy budou vznikat podle jejich úvahy.
Dispozice s penězi
DRUHÝ PILÍŘ: Dispozice je omezená. Je možná jen formou penze při odchodu účastníka do důchodu. Lze si vybrat mezi penzí doživotní, doživotní penzí se sjednanou výplatou pozůstalostního důchodu po dobu tří let ve stejné výši a penzí na dobu 20 let.
TŘETÍ PILÍŘ: Účastník může poměrně volně disponovat s penězi, včetně státního příspěvku, a to těmito způsoby:
* po dosažení šedesáti let a při splnění současné podmínky pěti letech spoření kdykoli podle volby účastníka buď formou jednorázového vyrovnání, nebo formou penze;
* před dosažením důchodového věku ve formě tzv. výsluhové penze. Na ni je nárok po 15 letech spoření od okamžiku sjednání této penze a týká se až 50 procent všech naspořených prostředků, včetně státní podpory. Peníze lze vybrat i jednorázově; * v jiných případech – při předčasném zrušení smlouvy – se lze k penězům dostat po dvou letech spoření (dosud po jednom roce), ale bez výplaty státního příspěvku (tzv. odbytné).
Osud úspor po úmrtí
DRUHÝ PILÍŘ: Dědic se může dostat k penězům jen přes svou penzi. A to tak, že pokud sám spoří ve druhém pilíři nebo v něm začne dobrovolně spořit ještě v průběhu dědického řízení (neníli starší 35 let), bude jeho dědický podíl na všech naspořených prostředcích zemřelého převeden na jeho účet u penzijní společnosti a slouží dědici k zajištění na stáří přes výše uvedené penze.
Výjimkou bude případ, že není účastníkem druhého pilíře nebo jím nemůže být kvůli věku nad 35 let. Dědický podíl se mu pak vyplatí jednorázově, ale dostane v tomto případě pouze vlastní příspěvky zemřelého (tj. které posílal ve výši dvou procent z hrubé mzdy). Nedostane tedy tři procenta pojistného vyváděná ze státního povinného pilíře.
Je-li dědicem nezletilý, budou prostředky zemřelého vypláceny formou sirotčího důchodu po dobu pěti let.
TŘETÍ PILÍŘ: Prostředky lze vyplatit jednorázově. Zemře-li účastník, kterému nebyla vyplácena penze a který určil ve smlouvě osobu k nároku na odbytné nebo pozůstalostní penzi, přechází celková suma jeho příspěvků a podílů na výnosech fondu (odbytné) na tuto osobu. Součástí tedy nejsou státní příspěvky zemřelého. Není-li určena osoba, je odbytné součástí dědictví.

Předčasné ukončení

DRUHÝ PILÍŘ: Není možné vystoupit ze systému.
TŘETÍ PILÍŘ: Ukončí-li účastník smlouvu po dvou letech, dostane všechny naspořené peníze, ale bez státních prostředků (dosud to je tak už po jednom roce).
Společné je jen to, že jde o dobrovolné spoření v soukromých fondech na důchod.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.