« Zpět

Debaty o reformě odrazují lidi

| 19. září 2011 - 10:00 | Zprávy | Penzijní spoření

PRAHA Penzijní fondy vydělaly v prvním pololetí svým klientům o sto milionů korun více než o rok dříve. Přesto počet střadatelů, kteří si do soukromých fondů ukládají peníze na důchod, mírně klesl. Na konci prvního pololetí si na penzi dobrovolně spořilo 4,571 milionu Čechů. 

PRAHA Penzijní fondy vydělaly v prvním pololetí svým klientům o sto milionů korun více než o rok dříve. Přesto počet střadatelů, kteří si do soukromých fondů ukládají peníze na důchod, mírně klesl.Na konci prvního pololetí si na penzi dobrovolně spořilo 4,571 milionu Čechů. To je zhruba o 24 tisíc lidí méně oproti počtu střadatelů na konci loňského roku. „Někteří lidé raději penzijní připojištění ukončili. Mohou za to i často protichůdné informace a převažující negativní hodnocení reformy v médiích,“ tvrdí mluvčí České spořitelny Jan Holinka. I tak je ale nyní do systému dobrovolného spoření na důchody zapojeno více než 70 procent ekonomicky aktivních lidí – tedy zaměstnanců a podnikatelů.
Přestože jejich počet v pololetí mírně klesl, objem vkladů i nadále rostl. Za posledního půl roku vzrostl objem vkladů střadatelů o 9,3 miliardy korun. Na konci pololetí tak fondy vedly penzijní účty obsahující celkem 225,4 miliardy korun. „Výše měsíčních příspěvků rostou,“ potvrdil mluvčí Penzijního fondu Generali Jiří Cívka.
Kromě negativních zpráv o chystané důchodové reformě odrazovalo lidi od spoření ve fondech malé zhodnocení vložených peněz. To se v loňském roce pohybovalo pouze mezi jedním až třemi procenty.
Reforma zvýší výnosy fondů, ale omezí využitelnost úspor Zatraktivnit výnos fondů by přitom mohla právě důchodová reforma. Ta totiž nebude od fondů požadovat, aby každý rok alespoň minimálně zhodnotily vložené peníze střadatelů. Současné fondy musí zaručit, že v každém roce alespoň minimálně zhodnotí vklady, i tehdy, když dochází k propadu trhů.
Fondy proto v „dobrých“ letech nepřipisují střadatelům výnosy v plné výši a šetří část z nich na „špatné“ roky. „Vyžadované garance nenulového zhodnocení v každém roce jsou důvodem, proč jsou výnosy penzijních fondů v Česku v porovnání s okolními zeměmi nižší,“ uvedl mluvčí pojišťovny AXA Marek Zeman.
Představitelé penzijních fondů se shodují, že zrušení garance nenulového zhodnocení u nových „reformních“ fondů přinese lidem vyšší výnosy. „V dlouhodobém horizontu lze očekávat výnosy v průměru vyšší než u stávajících penzijních fondů. Na rozdíl od stávajících penzijních fondů je však nutné počítat s tím, že v jednotlivých letech může být výnos i záporný,“ upozornil Pavel Jirák, předseda představenstva a výkonný ředitel Penzijního fondu Komerční banky.
Úspory v „reformních“ fondech ale bude možné využít výhradně při čerpání penze. Naopak úspory na účtech stávajícího komerčního penzijního připojištění jsou využívány různě. Nedávný průzkum Penzijního fondu České pojišťovny odhalil, že více než třetina prostředků z penzijního připojištění v současnosti putuje na opravu nebo koupi nemovitosti, dalších téměř 10 procent jde na vybavení domácnosti a 9 procent je využíváno k nákupu automobilu.

***

Spoření na penzi Po zavedení důchodové reformy se chce téměř polovina Čechů, nejvíce těch ve věku přes 60 let, s penzí dál spoléhat hlavně na stát. O možnosti část peněz ze sociálního pojištění vyvést do soukromých fondů uvažují hlavně třicátníci. A 45 procent lidí ve věku 18–29 let o této reformě ještě nepřemýšlelo. Alespoň to vyplývá z průzkumu, který pro LN připravila agentura Millward Brown.

Důchodová reforma změní možnosti spoření na penzi. Jak se nejspíše zachováte vy osobně po jejím zavedení?

49,2 % I nadále se plně spolehnu na stát, důchodová reforma pro mě nic nezmění

22,2 % Budu spořit i na vlastní účet a využiju při tom konzervativní investiční variantu, třeba státní dluhopisy (pozn. menší míra rizika, ale zároveň i menší výnosy)

17,7 % Budu spořit i na vlastní účet, využiju investiční variantu s vyšším rizikem i výnosem, tedy třeba dynamický penzijní fond

11,0 % Nevím, ještě jsem o tomto nepřemýšlel/a

Zdroj: společnost Millward Brown, s.r.o., výzkum z 13.–16. září na reprezentativním vzorku, který tvořilo 530 respondentů starších 18ti let, dotazováni byli formou osobních rozhovorů v domácnostech.
Klíčová čísla penzijních fondů
4 571 000 – tolik lidí ukládá peníze do soukromých fondů

225 424 408 000 – tolik korun mají lidé uloženo na svých penzijních účtech

239 698 409 000– taková je celková korunová hodnota aktiv spravovaných fondy

2 400 000 000 – tolik korun vydělaly fondy v Česku v letošním prvním pololetí

10 – tolik v současnosti působí v Česku penzijních fondů

Pozn.: údaje vycházejí z pololetních statistik APF ČR

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.