« Zpět

Jak reklamovat platby platební kartou?

| 30. srpna 2012 - 11:00 | Zprávy | Karty

Platební karty (kreditní i debetní) jsou běžnou součástí našich životů. Nicméně se může stát, že dojde k nepříjemné situaci a majitel karty stojí před rozhodnutím, jak se domoci svých práv. Co a jak můžeme u transakcí kartami reklamovat?

 

Reklamace platby kartou u obchodníka
 
Reklamaci u obchodníka mohou podat zákazníci, kteří ne vlastní vinou nedostali zboží nebo služby, za které zaplatili pomocí platební karty. Pokud není možné obchodníka kontaktovat nebo pokud obchodník s klientem nekomunikuje, může se klient obrátit na svoji obchodní banku, tedy na vydavatele platební karty, kterou úhradu provedl. 
Lhůta, po kterou lze požádat o vrácení platby, se liší v jednotlivých obchodních bankách (jedná se např. o 40 dnů).
Řešení reklamací se řídí pravidly mezinárodních karetních asociací (tedy např. VISA). Doporučuje se, 
• aby reklamace byla podána písemně (ideálně na obchodním místě příslušné banky a na jejím formuláři), aby byla podepsaná majitelem platební karty a 
• aby obsahovala přesný a úplný výčet reklamovaných transakcí (tedy včetně částek).
Dokumentace, která je nutná k vyřešení klientovy reklamace, se ovšem může v jednotlivých případech lišit, a proto je lepší se vždy před podáním reklamace v bance informovat o konkrétních požadavcích.
 
Co dělat, když bankomat nevydá (celou) částku
 
V tomto případě je nejlepší, když klient navštíví svoji pobočku banky.
K reklamaci je vhodné přiložit stvrzenku o provedeném výběru z bankomatu. Pokud o stvrzenku při výběru z bankomatu klient nežádal, je vhodné, aby do protokolu co nejpodrobněji popsal celou situaci.
Svědek klientovi přitom nepomůže, protože by jeho svědectvím reklamující klient připustil, že porušil „pravidlo diskrétní zóny“ při výběru hotovosti, které se zavázal dodržovat a dal by tak bance důvod, proč může jeho reklamaci odmítnout.
V této souvislosti upozorňuji na skutečnost, že veškeré dění u bankomatu je nahráváno kamerou banky.
Bankovní úředníci při zpracování reklamace zkontrolují
• tzv. žurnál bankomatu, tj. přehled všech proběhlých transakcí včetně případných chybových stavů, 
• přehled „komunikace“  klienta s bankomatem,
• přehled, jaké bankovky byly mu vyplaceny atp. a také 
• účetní uzávěrku konkrétního bankomatu 
Zjednodušeně řečeno, jedná se o analogii běžně prováděné kontroly činnosti pokladníka.
 
Zablokování platební karty
 
Na základě zákona č. 284/2009 Sb., o platebním styku je obchodní banka povinna zdarma zablokovat odcizenou nebo ztracenou platební kartu. 
Spoluúčast klienta na případných neoprávněných výběrech je omezena na maximálně 150,- euro, resp. na jejich protihodnotu v jiné měně.
Současně obchodní banky ručí za všechny neautorizované transakce, které vzniknou před nahlášením ztráty platební karty. To znamená, že banky nemohou žádným způsobem omezit svoji odpovědnost za provedení neautorizovaných transakcí na např. určité období.
Obchodní banky ovšem nejsou zodpovědné za vzniklé škody, které vzniknou „hrubým porušením“ povinností klienta, tj. jeho zřejmou nedbalostí nebo neopatrností, tj. např. v případech, když má klient
• PIN nalepený nebo napsaný přímo na platební kartě nebo 
• má napsaný PIN i platební kartu uloženy  na stejném místě (ve stejné peněžence).
Pokud je klient nespokojen s vyřízením reklamací svých karetních transakcí ze strany svojí obchodní banky, může se obrátit na finančního arbitra ČR (www.finarbitr.cz).

 
autor přednáší na BIVŠ, a.s. Praha

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.