« Zpět

Visa payWave se šíří po Evropě – bezkontaktní platby jsou nyní testovány ve Švýcarsku

| 3. listopadu 2008 - 11:28 | Zprávy | E-bankovnictví

Credit Suisse, PostFinance, Swisscard, Swisscom a Telekurs Multipay spustili ve spolupráci se společností Visa Europe ve Švýcarsku pilotní projekt, jehož cílem je vyzkoušet řešení Visa payWave, kdy zákazníci platí kartou v kombinaci s mobilním telefonem.

Pilotní test odstartoval v září a zaměstnanci partnerských institucí budou po několik měsíců testovat využitelnost nabízených služeb. Pokud bude test úspěšný, budou kontaktní platby ve Švýcarsku zavedeny.

Pilotní test odstartoval v září a zaměstnanci partnerských institucí budou po několik měsíců testovat využitelnost nabízených služeb. Pokud bude test úspěšný, budou kontaktní platby ve Švýcarsku zavedeny.

"Z mobilních telefonů se staly multifunkční nástroje, které jsou dnes významnou součástí našich životů," říká viceprezidentka pro inovace ve společnosti Visa Europe Sandra Alzettová. "Naše projekty, které implementujeme po celé Evropě, ukazují na silnou poptávku po platebních řešeních, při nichž bude možné používat mobilní telefony. Zároveň nám výsledky testů ukazují, že spotřebitelé jsou ochotni přijímat moderní platební metody, pokud jsou rychlé, pohodlné a bezpečné."

Technologie Visa payWave je postavena na rádiových vlnách NFC (Near Field Communication), které podporují některé mobilní telefony. Právě tato technologie zajišťuje výměnu platebních dat mezi mobilním telefonem a kartou nebo speciální čtečkou v obchodě. Zákazník pak jen mávne kartou nebo mobilním telefonem před touto čtečkou a platba se automaticky provede – takovýmto způsobem je možné hradit částky až do výše 25 EUR, přičemž není nutné kartu protahovat terminálem nebo ji do něho vkládat. Služba byla vyvinuta s cílem urychlit transakce, které se obvykle platí hotovostí. Pro zvýšení bezpečnosti jsou uživatelé čas od času vyzýváni, aby zadali PIN karty nebo mobilního telefonu.

"Švýcarsko představuje z hlediska mobilních plateb velký potenciál a nabízí vynikající příležitosti využít těch nejnovějších, nejpokročilejších technologií. Tento pilotní projekt je dalším důkazem o tom, že pilotní řešení nabízená společností Visa jsou v Evropě stále rozšířenější. Také je významným krokem ke spuštění této služby ve Švýcarsku," dodala Sandra Alzettová.

Komerční služby a pilotní projekty Visa payWave byly spuštěny ve Velké Británii, Francii, Turecku, Polsku, Itálii a Švýcarsku. Pilotní projekt ve Švýcarsku byl spuštěn po úspěšném ukončení stejných pilotních testů ve Velké Británii, Francii a Španělsku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.