« Zpět

Přes mobil se dostanete jen do šesti bank, pro banky je služba drahá

| 22. dubna 2010 - 10:03 | Zprávy | E-bankovnictví

Potřebujete pracovat se svým účtem, ale nemůžete do banky zavolat ani se připojit na internet? Mobilní bankovnictví je nenápadné, ale někdy je nejlepší možností, jak levně do banky. Mobilní bankovnictví nebo také GSM banking vám nabídne možnost, jak získat informace o účtu případně zadání dalších operací. Banky se svou nabídkou liší. Některé umožňují pouze pasivní operace, jako je získávání informací, u jiných můžete zadat příkaz k úhradě nebo založit termínovaný vklad.


Mobilní bankovnictví je možné využívat různými způsoby, jakými je standardní SMS, SIM Toolkit, tedy zabezpečené SMS, Wap nebo aplikace Java. Záleží na bance, který z těchto prostředků svým klientům umožní využívat. Většinou můžete narazit na šifrované SMS SIM Toolkit, narazit můžete ale také na aplikaci Java. Čtěte také: Telebanking: pro některé věrný sluha, pro jiné přežitek
Kromě ovládání svého účtu si můžete přes mobilní bankovnictví dobít také předplacenou kartu O2, T-mobile a Vodafone. Poslední zmíněný operátor umožňuje kromě dobití v rámci tzv. M-Plateb také úhradu faktury nebo navýšení volací jistiny.

Jak na mobilní bankovnictví
Nešifrované zprávy banky příliš nevyužívají. V současnosti je používá pouze ČSOB a Raiffeisenbank souběžně s využitím šifrovaných SMS SIM Toolkit. Přes klasické SMS zprávy však zjistíte jen určitý druh informací. V případě služby SMS Standard klient zasílá klasickou SMS ve strukturovaném formátu na definovaná čísla dle operátora. Banka zasílá odpověď standardní SMSkou. U této služby je však možné zjišťovat pouze zůstatek, kurzy ČSOB a centrální banky a úrokové sazby na termínovaných a spořicích účtech, informovala server Měšec.cz Pavla Hávová z ČSOB.
Nejpoužívanější variantou jsou v souvislosti s mobilním bankovnictvím zabezpečené SMS – technologie SIM Toolkit. Přenos SMS zprávy je šifrovaný. Pro přečtení musíte znát tzv. BPIN (u Vodafone MPIN). BPIN zná pouze uživatel SIM karty, sdělila serveru Měšec.cz Denisa Salátková, mluvčí Poštovní spořitelny. Pro využití SIM Toolkit musíte vlastnit tzv. bankovní SIM, neboli SIM s bankovní aplikací.Čtěte také: Internetové bankovnictví umí víc než jen platby, dostaňte z něj maximum
Novější formou mobilního bankovnictví je aplikace Java, kterou můžete využít jen na určitých typech mobilních telefonů. V případě Java aplikace musíte počítat s placením mobilního datového přenosu GPRS, kterým je využití podmíněno. S aplikací Java se setkáte pouze u UniCredit Bank a Komerční banky.
Podívejte se na chytrý návod a demo služby
Česká spořitelna
Česká spořitelna nabízí v rámci služby SERVIS 24 také GSM bankovnictví, prostřednictvím kterého klienti mohou provádět bankovní operace na svých sporožirových, běžných, vkladových a kartových účtech nebo získávat aktuální informace z České spořitelny. Mohou také dobíjet TWIST karty, O2 karty nebo realizovat M-Platby u společnosti Vodafone, řekla serveru Měšec.cz Vendula Voláková z tiskového centra České spořitelny.
GSM bankovnictví umožňuje:
zjistit informace o zůstatku, mobilní platby,
zadání jednorázového příkazu k úhradě, založení/změna/zru­šení trvalého příkazu k úhradě,
zjistit informace o stavu vkladového účtu, modelování vkladových účtů,
zjistit informace o kurzech vybraných měn a o obchodních sděleních České spořitelny.

GSM bankovnictví funguje pomocí technologie SIM Toolkit a můžete ho využívat i ze zahraničí. Podle Venduly Volákové je ale třeba, abyste před cestou ještě ověřili, zda váš mobilní operátor doručuje SMSky do požadované destinace a zda je zahraniční operátor partnerem společnosti T-mobile. Česká spořitelna realizuje všechny zahraniční SMS přes T-Mobile, vysvětlila Voláková.
ČSOB
Mobil 24 od ČSOB využívá technologie SIM Toolkit, pro jejich přečtení tedy musíte nejprve zadat tzv. BPIN (klienti Vodafone MPIN). Kromě toho ale banka nabízí ještě službu SMS Standard, prostřednictvím které si může pomocí klasické SMS klient zjistit některé základní informace, jako je zůstatek na účtu, kurzy měn nebo úrokové sazby na termínovaných či spořicích účtech.

Širší možnosti nabízí již zmíněný GSM Banking:
informace o zůstatku, pohybech na účtu, kurzech,
zadání jednorázových platebních příkazů, konverzních převodů,
zadání/odvolání trvalých příkazů (v případě Vodafone i modifikace),
zadání/svolení k inkasu (pouze u Vodafone), ¨
dobití kreditu, M-Platba (platba faktury, volací záloha, platba předem společnosti Vodafone).

Mobilní bankovnictví i v tomto případě můžete využít ze zahraničí.
GE Money Bank
Mobil Banka od GE Money Bank taktéž funguje za pomoci technologie SIM Toolkit. S mobilním bankovnictvím můžete:

zjistit aktuální zůstatek na účtech (běžné, spořící, úvěrové účty, termínované vklady),
zadat jednorázový platební příkaz, zadat nebo zrušit trvalý platební příkaz,
zjistit aktuální směnné kurzy a úrokové sazby, zjistit velikost možné Osobní půjčky Expres,
dobít předplacené karty mobilních operátorů (případně platit za další Vodafone služby),
nastavit upozorňovací SMS zprávy ke svému účtu (zůstatky, pohyby),
získávat pravidelné informace o tom, do jaké částky můžete čerpat kontokorent,

Mobil Banku můžete využít i v zahraničí. Dostupnost služby v zahraničí se odvíjí od služeb, které má klient aktivovány u svého mobilního operátora, doplnila Markéta Dvořáčková, mluvčí GE Money Bank.

Komerční banka
Komerční banka je jednou ze dvou bank, které poskytují mobilní bankovnictví pomocí aplikace Java. Služba Mobilní banka umožňuje:

přehled o aktuálních zůstatcích na účtech, zasílání oznámení o provedených platbách
zobrazení transakční historie, blokací a operací z platebních karet,
jednoduché zadání příkazu k úhradě, šablony pro zadaní opakujících se plateb
dobití mobilního telefonu (O2, T-Mobile a Vodafone) a platby faktur od Vodafone
Podmínkou využití Mobilní banky je datové připojení mobilním telefonem. Pokud chcete využívat službu i ze zahraničí, musíte mít také zahraniční datový tarif.

Poštovní spořitelna
Poštovní spořitelna nabízí mobilní bankovnictví pod názvem Max Mobil, prostřednictvím šifrovaných SMS zpráv, tedy pomocí SIM Toolkit. Služba Max Mobil klientům umožňuje:

zjištění zůstatku, historie pohybů na účtech,
zadání či zrušení jednorázového a trvalého příkazu k úhradě,
zřízení či zrušení svolení k inkasu (pouze v případě operátora Vodafone)
dobíjení kreditů mobilních telefonů všech operátorů
Poštovní spořitelna, která umožňuje využít službu i v zahraničí, poskytuje GSM Banking svým zákazníkům zdarma.

Raiffeisenbank
Raiffeisenbank nabízí své mobilní bankovnictví pomocí technologie SIM Toolkit. Službu můžete využít i ze zahraničí. Výjimkou jsou některé vzdálené destinace, kde nemají čeští mobilní operátoři roamingové partnery, kteří podporují přenos zašifrovaných SMS, upozornil server Měšec.cz Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank.

GSM Banking umožňuje:
získat informace o zůstatku, příchozích a odchozích platbách,
získat informace o kurzech měn a úrokových sazbách,
zadat jednorázový tuzemský příkaz k úhradě,
založit termínovaný vklad, zamykání platební karty.

UniCredit Bank
UniCredit Bank nabízí svým zákazníkům dvě formy mobilního bankovnictví. První je GSM Banking, které funguje pomocí technologie SIM Toolkit. Druhou službou je Smart Banking, kterou využijete prostřednictvím aplikace Java.

GSM Banking i Smart Banking umožňuje:

zjistit zůstatek na běžném účtu, pohyby na účtu,
zjistit aktuální kurzy a sazby termínovaných vkladů
zadat jednorázový platební příkaz v Kč, termínovaný vklad, trvalý platební příkaz v Kč,
dobití předplacené SIM karty mobilního operátora.

Jako klient UniCredit Bank si tedy můžete vybrat, zda chcete využívat mobilní bankovnictví prostřednictvím technologie SIM Toolkit nebo aplikace Java. Pokud ale chcete zvolit Smart Banking, musíte vlastnit mobilní telefon podporující aplikaci Java 2.0 MIDP. Obě služby můžete využít i ze zahraničí.

Výborný doplněk pro nouzové s spojení s bankou
Ačkoliv je mobilní bankovnictví podle zástupců bank oblíbenější než telefonní bankovnictví, zájem o tuto službu až na výjimky stagnuje. Ve skupině přímého bankovnictví na celé čáře vítězí internetové bankovnictví. O mobilní bankovnictví se zájem klientů nezvyšuje, ale spíše stagnuje, potvrdil Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Stejný trend potvrdila serveru také Pavla Hávová z ČSOB a Markéta Dvořáčková z GE Money Bank. Výjimku tvoří (stejně jako v případě telefonního bankovnictví) Poštovní spořitelna. O GSM banking je u klientů zájem. Počet uživatelů služby se zvyšuje měsíčně v řádu několika stovek klientů, upřesnila pro server Měšec.cz Denisa Salátková z Poštovní spořitelny.
Nabídka mobilního bankovnictví měla svůj boom před deseti lety, kdy banky tuto službu spouštěly postupně se všemi mobilními operátory. Z nových bank se však do mobilního bankovnictví už nikdo nehrnul. Důvod je jednoduchý: náklady na implementaci mobilního bankovnictví do bankovního systému by dlouhodobě nepokryly příjmy z této služby na poplatcích. Proto i v dnešní době je tato služba spíše doplňkem dalších kanálů přímého bankovnictví a banky ji až na výjimky poskytují automaticky a v ceně účtu. Zvláště v zahraničí je však mobilní bankovnictví neocenitelnou službou: telefonické spojení s bankou je nákladné a rovněž není zcela bez komplikací přístup k internetu. Naproti tomu SMS odejde i při horším pokrytí a snadno se dá takto váš účet v bance ovládat. A proto když dávají, berte, pořízením mobilního bankovnictví nikdy neuděláte chybu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.