« Zpět

Elektronická peněženka

| 10. října 2008 - 10:20 | Zprávy | E-bankovnictví

Platit na internetu můžete i přes speciální virtuální účty neboli elektronické peněženky. Hodí se nejen pro internetové nakupování, ale i pro platby mezi účastníky těchto systémů, takže ho můžete využívat i při on-line dražbách.

Ke klasickému účtu si založte ten virtuální

Při zřízení účtu neplatíte žádné poplatky, bezplatné je i jeho vedení a drtivá většina transakcí. Ty jsou navíc bezpečné, protože při nich nemusíte sdělovat své osobní údaje ani údaje o platební kartě dalším stranám.
V tuzemsku tuto službu nabízejí zatím tři bankovní domy. mPeníze jsou společným projektem mBanky a internetového portálu Seznam. Abyste mohli získat virtuální mPeníze, musíte si zřídit klasický účet - mKonto u výše zmiňované mBanky. Jeho založení i správa jsou bez poplatků. Po založení konta a převedení peněz do něj můžete do týdne pohodlně začít nakupovat. Prvním e-shopem, který tuto platbu akceptuje, je kasa.cz. Více informací naleznete na mpenize.cz. Daleko rozšířenější je PaySec, který provozuje ČSOB. Pomocí předplaceného konta („elektronické peněženky“) můžete v reálném čase platit na internetu u obchodníků zapojených do systému.
Třetí možností je Raiffeisenbank a její ePlatby. I tady platí, že chcete-li mít internetový účet, musíte mít u banky účet klasický. Více informací získáte na rb.cz.
Kromě ryze českých existují i mezinárodní platební systémy, kterým dominuje trio PayPal, PayPay a MoneyBookers. Jejich založení i vedení je zdarma, výhodou je, že umožňují provádět platební transakce po celém světě. Pokud o ně máte zájem, podívejte se na paypal.com, paypay. com (i česky), moneybookers. com (i česky).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.