« Zpět

Equal Pay Day 2021 – Rozdíl mezi platy mužů a žen se meziročně snížil, stále je však na čem pracovat

| 25. února 2021 - 10:00 | Zprávy

Ženy v České republice vydělávají v průměru o 18,8 % méně než muži. Pro někoho překvapení, pro ženy však smutná realita. Na téma, které v současnosti stojí na okraji zájmu, již podvanácté upozorní konference Equal Pay Day, tentokrát s podtitulem „Počítejte s námi“. Ta proběhne online od 26. března do 1. dubna 2021.

V České republice akci od roku 2010 pořádá veřejně prospěšná organizace Business & Professional Women CR z.s.(BPWCR). Jejím cílem je informovat veřejnost o stávající situaci, vyvolat odbornou diskuzi nad příčinami vysoké platové nerovnosti a představit nástroje pro její postupné odstranění. „Ženy v Česku berou o 18,8 % méně než muži, loni to bylo o 20,1 % méně. Jsou to průměrná čísla, ale zarážející je fakt, že se díky nim pohybujeme na posledních místech v žebříčku dalších evropských zemí. V Evropě máme nejvyšší podíl žen s dětmi, které nepracují. To všechno má nejen vliv na kvalitu života rodin s dětmi, kterým příjmy chybí, ale velmi silně jsou tím ovlivněny i důchody žen. Řada z nich je tak v důchodovém věku ohrožena chudobou. A to je opravdu velký problém, který si bohužel řada lidí neuvědomuje,“ říká Lenka Šťastná, prezidentka BPWCR.

Konference se letos uskuteční online, což BPWCR umožňuje přivítat i v této době takové osobnosti jako je například CEO & CSO IKEA CR, Hungary Mounia El Hilali Acherkouk Yakhlef, nebo britská odbornice na péči o pleť, a hlavně úspěšná podnikatelka a lektorka Antonia Burrell, jejíž společnost Antonia Burrell Holistic Skincare byla zařazena do prestižního žebříčku Professional Beauty's Top 100 Industry Influencers. Dále vystoupí mimo jiné i Daniela Hlaváčková, Market Head Slovakia společnosti Mars, Gabriela Bechyňská, Corporate & Government Affairs Manager CZ/SK, Hungary Mondelez International, Ekaterine Maisuradze, prezidentka Georgia and Asia-Africa Chamber of Commerce a inspirativní žena, o níž se říká, že svými aktivitami propojuje kontinenty, nebo ředitelka komunikace Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) Jackie Brock Doyle, jejíž práci oceňuje i britská královna Alžběta II.

Konference není jen o ženách a pro ženy, ale na ženy se zaměřuje. Každoročně se jí účastní více jak 1000 žen i mužů, kterým současná situace není lhostejná. Společně pak diskutují, sdílí své zkušenosti a hledají řešení, která by mohla pomoci nastolit změnu. „Je to na nás, na aktivních a úspěšných ženách a moderních mužích, abychom se snažili najít cestu, jakou se vydat a zařadit Českou republiku mezi progresivní země, které plně využívají potenciál žen. Paradoxně nám v tom může pomoci i pandemie, která jednak rychle zpopularizovala flexibilní formy práce, ale také jasně odhalila obrovský podíl neplacené práce žen v domácnosti a ve vzdělávání dětí. Řada rodičů totiž musela zůstat doma s dětmi a nejčastěji to byly právě ženy, protože jejich manželé mají vyšší příjmy. Důsledkem toho je například i nedostatek zdravotnického personálu, který z velké části tvoří ženy, a který dnes tak moc chybí,“ upozorňuje Lenka Šťastná.

Equal Pay Day je symbolický den, do kterého musí ženy pomyslně pracovat, aby dosáhly příjmů, které měli muži za předchozí rok. V Česku letos tento den připadá na 10. března.

Jde o globální osvětovou kampaň organizace Business & Professional Women International, kterou do svého programu implementovala i Evropská komise. Upozorňuje na stále trvající problém nerovnosti v odměňování žen a mužů, tzv.  Gender Pay Gap.

Vstupenky na 12. ročník Equal Pay Day lze do konce února zakoupit v rámci předprodeje za zvýhodněné ceny.

Business & Professional Women CR, z.s.  je veřejně prospěšná organizace, která sdružuje aktivní ženy, které chtějí dělat mnohem víc než jen byznys. Organizace je součástí mezinárodní sítě BPW International, jež působí již 90 let ve více než 100 zemích světa. Zakládající členkou organizace byla česká senátorka Františka Plamínková. V ČR tuto organizaci založila v roce 2010 Lenka Šťastná s vizí, že když se ženy spojí, dokážou neuvěřitelné věci.

Více informací o konferenci Equal Pay Day 2021 najdete ZDE.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.