« Zpět

4 tipy, jak začít investovat ještě dnes a se stokorunou v „kapse“

| 31. března 2021 - 15:00 | Zprávy | Stavební spoření

Investice jsou slovem, které u některých může vyvolávat pocit nejistoty, u jiných zase pocit finanční nezávislosti nebo zajištění. Pojďme se podívat na to, jaké jsou dnes možnosti pro ty, kteří chtějí začít investovat, ale nechtějí trávit čas čtením příruček, sledováním analytických diskusí nebo návštěvou bankovní pobočky. Investování je velkým trendem a banky dle toho přizpůsobují svá řešení pro klienty tak, aby mohli začít investovat hned a na pár kliknutí. Pustit se do investování tak každý může klidně z kuchyně nebo obývacího pokoje. A hlavně s pár korunami na účtu.

1.         Drobné pomohu k cestě za první investicí

Každý zná životní příběh Henryho Forda, zakladatele slavné automobilky. Ani on se nenarodil s miliony pod polštářem. Měl začínat jako farmář, ale odhodlal se jít za štěstím a vyučil se zámečníkem. V prvním zaměstnání se postupně vypracoval a ve volném čase se začal zabývat výrobou benzinových motorů. V roce 1899 pak založil svou první automobilovou firmu.

ČSOB přichází s aplikací, která jde také krok za krokem v cestě k první investici. S ČSOB Drobné si klient každý měsíc odkládá korunu ke koruně a díky tomu hodnota investic stoupá, a to tak, že nezatíží ani jeho peněženku. A jak to celé funguje? Při každé platbě kartou se částka za nákup zaokrouhlí na nejbližší vyšší násobek 20 korun. Až se z malých částek nastřádá 300 korun, automaticky se tato suma převede do fondu ČSOB Bohatství. A to je ten moment, kdy se začíná investovat. Hodnotu investic je možné sledovat v mobilním bankovnictví.

2.         Investování s robotem

Robotické investování je trend, který nabízí přístup na významné světové kapitálové trhy zejména pro začínající investory, kteří nemají čas denně sledovat vývoj cen a hlídat si své portfolio. Lídrem roboinvestování v Česku je aplikace indigo, kterou si každý může stáhnout do mobilu, potvrdí zde svou totožnost a zvolí si investiční profil, tedy zdali je spíše konzervativní investor a upřednostňuje jistotu, nebo je dynamický investor a jde si za vyšším ziskem i za cenu zvýšeného rizika. V aplikaci si také každý nastaví, jakou částku chce měsíčně investovat – může začít již od stokoruny. A poté už jen sleduje, jak se mu daří jít si za svým snem.

3.         Podílové fondy – to nebude jen tak

Zní to hodně odborně, ale je to jedna z nejvyužívanějších cest, jak začít investovat. Každá banka či investiční společnost nabízí řadu různých fondů, některé jsou více konzervativní, jiné vyváženější či dynamičtější. Opět platí, že si vyberete takový fond, který odpovídá riziku, které chcete v investování podstoupit. Klidně je možné začít s investováním do konzervativnějších fondů, na kterých každý získá potřebné zkušenosti a poté může přestoupit na dynamičtější fond.

„Češi si zamilovali fond ČSOB Bohatství, který je aktuálně tím nejúspěšnějším. Investuje do světově proslulých značek, mezi něž patří například technologické ikony Amazon, Apple nebo Microsoft, potravinářské giganty Unilever a Coca Cola nebo firmy Novo Nordisk a Novartis ze zdravotnického sektoru. Fond je svým založením určen pro opatrné investory. Lidé nakupují zboží a služby, které mají rádi, a zároveň do těchto společností investují, čímž se podílejí na jejich úspěchu,“ sděluje Nicole Krajčovičová, generální ředitelka ČSOB Asset Management a zároveň nejvýše postavená manažerka v oblasti správy investic v Česku.

4.         Penzijko – to ale není investování!

Penzijní spoření sice není klasická forma investování, ale je to dobrý začátek pro všechny, kteří chtějí začít zhodnocovat své peníze. Penzijko může být bezpečnější formou, jak začít investovat. I zde má každý na výběr několik fondů – od konzervativních po dynamické. Podle toho, který si zvolí, investuje své peníze. Podle výše svého příspěvku získává i příspěvky od státu. A pokud mu fondy nic neříkají, může si při online sjednání penzijního spoření zvolit takzvanou Strategii životního cyklu, kdy jsou příspěvky investovány do jednotlivých účastnických fondů dle jeho věku. Pokud je klient v mladém či středním věku, vyplatí se investovat více dynamicky. Naopak s blížícím se stářím se peníze investují více konzervativně.

„Doplňkové penzijní spoření je stabilním produktem na českém trhu, který dokáže významně zhodnocovat prostředky svých klientů. Zhodnocení za loňský rok je toho opět důkazem, a to i přes velké ekonomické změny způsobené pandemií. Nejlépe to dokazuje výsledek zhodnocení u ČSOB dynamického účastnického fondu,“ oznámil Martin Vašek, generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti.

 

Na závěr – slovníček pojmů, které zná každý zájemce o investování:

Investiční strategie – je vlastně plán, jak a kam začít investovat. Zohledňuje dobu investování, oblasti, do kterých investor investuje, finanční cíle i míru rizika, kterou je ochoten přijmout.

Investor – je každý, kdo chce začít investovat (nebo už investuje) a hledá ideální způsob, jak zhodnotit své peníze.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.