« Zpět

Prudké poklesy cen komodit vyvracejí „staré pravdy“

| 17. srpna 2015 - 8:58 | Zprávy | Podílové fondy

Za tu dobu, co se na burzách pohybuji, jsem zažil mnoho investičních témat, ze kterých se časem staly „neměnné pravdy“, ale později přinesly důvěřivým a nepozorným investorům těžká procitnutí. I komodity jsou takovým příkladem.

Nejprve to byly akcie internetových společností. Co na tom, že byly evidentně drahé poté, co si připsaly několik set procent zhodnocení. Jejich příběh se prodával dál a nacházel své posluchače. Na vlas stejné to bylo o pár let později, jen internetové akcie nahradily nemovitosti. „Ceny nemovitostí přece mohou jen růst, nemovitosti jsou zcela konzervativní investice.“ To byla další z lidových moudrostí, která se velice dobře prodávala. A opět přesto, že ceny nemovitostí byly dnešní střízlivou optikou šíleně drahé. Poslední z velkých pravd je spojena právě s komoditami. Co na tom, že mezi roky 2009-2011 zhodnotila ropa o 220 %, stříbro o 235 % a měď dokonce o 270 %?
 
I komodity a jejich příběh mají svou širokou lobby. Ta vytváří mimo jiné dojem, že centrální banky tisknou po celém světě miliardy dolarů a to, že tu ještě není hyperinflace, je zcela jistě konspirace mocných. A až to jednou praskne, budou se komoditní investoři mít.
 
„Kupujte zlato. Kdykoliv“
 
S raketovým růstem cen zlata se vyrojilo na každém rohu hned několik firem zabývajících se prodejem fyzického kovu, jejichž radou v jakékoli situaci je: „Kupte zlato!“ Buď proto, že právě roste nebo proto, že je zrovna neskutečně levné. A pro média je zlato a ropa také sexy tématem. Stačí si všimnout, kolik prostoru v nich dostávají prorokové zkázy, po které budou komodity jediným aktivem s nějakou hodnotou.
 
Aktuálně jsme zřejmě svědky prasknutí dalšího takového příběhu. Nebo spíše období, kdy je věc tak zřejmá, že si jí všimla i média. Ten pokles totiž nezačal před měsícem nebo letos. Většina komodit klesá právě už od roku 2011. Stříbro odepsalo prakticky všechny zisky, i zlato je o polovinu levnější a měď je dnes níže, než tomu bylo v roce 2009. Z „velkých“ komodit snad jedině ropa počítá své poklesy od léta loňského roku.
 
Komodit je dostatek
 
Těžko tedy hledat příčiny poklesu komodit v aktuálním dění. Komodit je jednoduše na světě dostatek a neexistuje po nich poptávka. Panoval velký optimismus ohledně toho, jak budou světové ekonomiky vybředat z krize a rychle růst. Producenti na takový stav vytvořili zásoby a ono ejhle… Rosteme mnohem pomaleji. Jako příklad uvádím právě ropu, která svůj pokles vměstnala jen do posledního roku.
 
 
 
Graf ukazuje zásoby ropy v USA. Toto číslo je reportováno každý týden a graf hovoří jasně. V takové situaci pumpuje největší producent na trh velké objemy ropy. Může si to i dovolit, protože jeho náklady na vytěžení barelu jsou oproti většině konkurentů mnohem nižší. A ještě se blíží dohoda s Íránem. Ta by mohla ukončit sankce vůči této zemi a na trh poteče ještě další milion barelů denně.
 
 
Další pokles ropy
 
A strana odbytu? Za největšího komoditního spotřebitele je považována Čína. Čínská ekonomika zpomaluje a z růstu nad deset procent ročně, který byl ještě nedávno k vidění, je pouze procent sedm. Za prvních pět měsíců roku 2015 poklesl meziročně dovoz ropy do Číny o pět procent a květen zaznamenal oproti stejnému měsíci v roce 2014 dokonce pokles desetiprocentní. Pokud bych si měl vsadit na další vývoj cen ropy, mám dojem, že se ještě můžeme dočkat dalšího poklesu. Druhá polovina roku je pro tuto komoditu tradičně slabým obdobím. Pokud dojde k silnější korekci cen směrem vzhůru, budu na svém účtu ropu prodávat a spekulovat na její opětovný pokles.
 
Z výše uvedeného je evidentní, že investice do komodit nejsou zcela jistě investicemi konzervativními. A to se týká také zlata. Pohádku o tom, že je zlato konzervativním investičním artiklem povídejte těm, kteří fyzický kov v roce 2011 ve velkém nakoupili a dnes čelí téměř padesátiprocentní ztrátě.
 
Připouštím ovšem, že investice do fyzických drahých kovů určitý smysl má. Mělo by ovšem tvořit jen malou část investičního portfolia ve srovnání s akciemi, dluhopisy či jinými produkty. Jediným účelem takové investice pak je ochrana proti různým formám tržních kolapsů.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.