« Zpět

Jak vidí experti budoucnost finančních produktů

| 24. února 2017 - 10:15 | Zprávy

V pátek 17. února proběhla na půdě Vysoké školy ekonomické konference na téma Rozvoj a inovace finančních produktů - Hledání výnosu a hledání klienta. Pořadatelem byla VŠE, Fakulta financí a účetnictví. Zlatá koruna byla mediálním partnerem.

Po zahájení konference vystoupil Petr Dvořák (VŠE) a Vladimír Tomšík, viceguvernér České národní banky. Tomšík nejdříve shrnul vývoj inflace za minulý rok, která ke konci roku výrazně zrychlila ke 2%, jak ČNB předpokládala. „Ke zvýšení inflace přispělo nečekaně rychlé oživení růstu cen potravin spolu s nárůstem jádrové inflace, v níž se kromě rostoucí ekonomiky a mezd promítá i vliv zavedení EET. Dle očekávání již zcela odezněl pokles cen pohonných hmot.“ Co se týká výhledů inflace pro rok 2017, dle Tomšíkových slov se “inflace dále zvýší do horní poloviny tolerančního pásma cíle, na horizontu měnové politiky se bude k cíli shora navracet.“

Druhý blok pod názvem Hledání výnosu – Systémové aplikace moderoval Petr Musílek, prorektor pro vědu a výzkum Vysoké školy ekonomické. Řečníci Miroslav Singer (Generali), Štěpán Pírko (Colosseum), Jan D. Kabelka (NN Investment Partners) a Pavel Štěpánek (ČBA) se snažili nalézt odpovědi na následující otázky:

  • Regulované vs neregulované (či méně regulované) části trhu
  • Rizika související s nestandardními aktivitami – dostupnost informací apod.
  • Podíl prostředí a vliv regulace na nabídku aktiv
  • Kde a jak dosáhnout výnosů v dalších letech

Miroslav Singer se pustil do porovnání finančního světa po celosvětové krizi, která vznikla v roce 2007. „Většina vyspělých ekonomik eliminovala nebo eliminuje mezeru výstupu. Nezaměstnanost se snižuje, někde na historická minima, rostou mzdové tlaky. Tlaky inflační v globální ekonomice narůstají. Žádná centrální banka neuvažuje o expanzi nástrojů uvolňujících měnovou politiku. FED (Federální rezervní systém, viz.red.) už měnovou politiku přitvrzuje a politické změny vedou ke třem proinflačním důsledkům/rizikům. K fiskální expanzi (infrastruktura, obrana) rizika volného mezinárodního obchodu narůstají a pravděpodobnost intenzivnějších redistributivních politik roste.“ Dále přirovnal dnešní svět k 60. letům, obohacený o digitalizaci, komunikaci, virtuální ekonomiku, sdílenou ekonomiku a existenci eura.

Na Miroslava Singra navázal nepřímo i Pavel Štěpánek, který vysvětlil inovační pohyby ve sféře bankovnictví. Jako první zmínil též digitalizaci a narůstající tlak konkurence. Dále zvětšující se regulaci tradičních poskytovatelů finančních služeb a regulatorní otevírání trhu netradičním poskytovatelům služeb.

Zástupce firmy NN Investment Partners, Jan D. Kabelka, ukázal, že „investice do fondů nepřestávají růst a objem jejich majetku se zvýšil o více než 13% za poslední rok. 41% majetku je zainvestováno ve smíšených fondech a fondech fondů.“ Dále 30% majetku je vázaných v dluhopisech. Tato čísla vyplývají z tiskové zprávy Asociace pro kapitálový trh (AKAT) k 11. 11. 2016.


Druhý blok konference moderovala Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT. V této části konference byla témata zaměřena na Hledání klienta a distribuční otázky, kde diskutovali: Tomáš Nidetzký (ČNB), Jan Urbanec (MF ČR), Jiří Šindelář (USF ČR), Petr Stuchlík a Vladek Krámek (Fincentrum).

  • Identifikace faktorů ovlivňujících vztahy s klienty
  • Historie vs současnost externí distribuce
  • Komparace a problémy současných distribučních kanálů a modelů
  • Praktické přínosy ověřování odbornosti

První řečník, Tomáš Nidetzký představil Českou národní banku z hlediska dohledu nad finančním trhem.

Posláním ČNB je „pečovat o cenovou stabilitu, pečovat o finanční stabilitu a o bezpečné fungování finančního systému v České republice, vydávat bankovky a mince, řídit peněžní oběh a zúčtování bank, poskytovat státu a veřejnému sektoru bankovní služby. Společným působením měnové a makroobezřetnostní politiky tak ČNB přispívá k udržení důvěry v hodnotu české koruny a ke stabilitě makroekonomického prostředí,“  řekl Tomáš Nidetzký.

Na samém závěru proběhla diskuse s publikem na téma Investičního životního pojištění, o kterém mluvil Petr Stuchlík, majitel finančně poradenské společnosti Fincentrum.

Všechny prezentace jsou volně ke stažení na http://www.finance-edu.cz/prezentace/

 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.