« Zpět

Povede zdražování hypoték k ochlazení nemovitostního trhu? Dochází k „výprodeji“ hypoték se sazbou pod tří procenta

| 10. listopadu 2021 - 10:00 | Zprávy | Hypotéky

I když v uplynulých týdnech úrokové sazby hypoték skokově rostly, stále je šance získat úvěr na bydlení za méně než tři procenta ročně. V závěru roku se mohou sazby hypotečních úvěrů dostat k hranici čtyř procent. Některé banky se k této hranici přibližují. Povede zdražování hypoték k ochlazení nemovitostního trhu?

Ceny nemovitostí i výše úrokových sazeb hypoték bezpochyby výrazně ovlivňují ochotu Čechů investovat do vlastního bydlení. Přestože ceny bytů, rodinných domů i stavebních pozemků v posledních dvou letech výrazně rostly, mnohé zájemce o vlastní bydlení přesvědčily ke koupi nemovitosti právě příznivé úrokové sazby. Nyní se karta obrací a sazby hypoték výrazně rostou. Financování vlastního bydlení hypotékou se prodraží nejen novým žadatelům o úvěr, ale také těm, kterým končí sjednaná doba fixace.

Stále je možné získat hypotéku pod tři procenta

Ještě na začátku letošního roku mohli zájemci o hypotéku dosáhnout na velmi výhodnou sazbu 1,59 procenta ročně. Nyní se již úrokové sazby u většiny tuzemských bank přehouply přes hranici tří procent a ukotvují se k hranici 3,5 %. Nejvýraznějším faktorem růstu úrokových sazeb je inflace, která v posledních měsících výrazně zrychlila. Rostoucí ceny v ekonomice se snaží brzdit Česká národní banka, a to zvyšováním vyhlašovaných základních úrokových sazeb. Na růst těchto sazeb musí reagovat i banky poskytující hypotéky.

„Výprodej“ hypoték

V současné době dochází k „výprodeji hypoték“ se sazbou pod tři procenta. Stále se totiž najdou banky, které nabízejí hypotéky se sazbami pod touto hranicí. I ty ovšem zanedlouho srovnají krok s konkurencí. A zdá se, že růst sazeb ještě nemusí být u konce. V závěru roku by mohly sazby hypoték atakovat hranici čtyř procent,“ říká finanční specialistka Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Připravte se na vyšší měsíční splátky

Na horší úrokové podmínky a také vyšší měsíční splátky hypotéky se musí připravit nejen zájemci o nový úvěr na bydlení, ale i ti, kterým v následujících měsících končí tří nebo pětiletá doba fixace. Například před pěti lety se úrokové sazby hypoték běžně pohybovaly pod hranicí dvou procent. Pokud by u hypotéky ve výši tři miliony korun se splatností 25 let vzrostla sazba z 1,8 na 3,29 procenta, zvýšila by se měsíční splátka hypotéky o necelých 2 300 korun.

Sazby hypoték zřejmě dále porostou

Další zdražování úvěrů na bydlení není vyloučeno ani v příštím roce. „Úročení hypoték se bude opět odvíjet od kroků centrální banky. Nastavení úrokových sazeb u hypoték ovlivní i to, pro jak početnou skupinu zájemců o vlastní bydlení budou hypotéky hůře dostupné. Pokud bude chtít banka oslovit i tuto skupinu, bude muset přijít například se zvýhodněnými úrokovými akcemi nebo jinou zajímavou nabídkou. Rovněž bude záležet na tom, zda se budou chtít banky vrátit k době, kdy hypotéky prodávaly na hraně marže, nebo zvolí cestu prodeje nižšího počtu hypoték, ale s odpovídající výnosovou marží. Poptávku po vlastním bydlení i nových hypotékách bude ovlivňovat i vývoj cen nemovitostí,“ upřesňuje Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.